Érintésvédelmi felülvizsgálat

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat szemrevételezésből és villamos műszeres mérésből tevődik össze. Mérések alapján a helyszínen minősítjük a villamos hálózatot és a villamos berendezéseket. Az ellenőrzés célja, hogy megfelelnek-e az aktuális érintésvédelmi szabványoknak, további célja, hogy kiállítsuk az érintésvédelmi szerelői ellenőrzésről szóló iratokat.

Érintésvédelmi felülvizsgálat Érintésvédelmi felülvizsgálat

Érintésvédelmi ellenőrzést a 10/2016.(IV.5) NGM rendelet szerint, a villamos berendezés üzembe helyezése elött kell elvégezni, majd ezt az ellenőrzést előre meghatározott időközönként meg kell ismételni:

 • áramvédő kapcsoló 3 havonta
 • Kéziszerszámok, mobil villamosgépek 1 évente
 • Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (VMBSZ) előírása szerinti lakóingatlanok, kommunális épület és egyéb épület villamos berendezésein 6 évente
 • egyéb villamos berendezésen 3 évente

Mikor, hol kötelező elvégeztetni az érintésvédelmi vizsgálatot?

 • építkezések felvonulási villamos hálózatnak kiépítésekor
 • felvonulási konténerek felállításánál
 • társasházaknál, családi házaknál
 • új telepítésű villamos berendezéseknél
 • munkahelyeken, gyáraknál, üzemeknél
 • irodaépületeknél, iskoláknál, művelődési házaknál
 • új telephely létesítésekor
 • lakókocsinál, elektromos autóknál
 • hűtőautóknál, hajóknál
 • gépjárművek műszaki vizsga előtti villamos vizsgálatánál

Az érintésvédelmi minősítő irat kiállítása

Az érintésvédelmi felülvizsgálat után készítjük el az érintésvédelmi minősítő iratot. Az iratok azt igazolják, hogy a vizsgálatok és az elemzések alapján a villamos berendezések megfelelnek-e érintésvédelmileg az aktuális előírásoknak. Az iratot a megrendelő két példányban, a számlával együtt kapja kézhez. Ha a személyes átvétel nem megoldható, postázzuk a dokumentumokat. Igény szerint digitálisan (pdf. formátumban) is el tudjuk juttatni minősítést a megrendelő részére.

Munkánkról

 • Magyarországon egész területén vállaljuk a felülvizsgálatot
 • Igény szerinti szaktanácsadást nyújtunk megrendelőinknek
 • Munkánkkal nem zavarunk más munkafázisokat.
 • A jegyzőkönyvet rövid idő alatt kiállítjuk.

Mikor beszélünk érintésvédelemről?

Ha egy elektromos berendezés meghibásodik használat közben, súlyos problémát okozhat. Ilyen az, ha valakit megráz. Ha az érintésvédelem jól van kialakítva és az jól működik, az áramütés nem fordulhat elő, hiszen a villamos berendezés üzembehelyezését biztonsági, műszaki és szerelési előírásoknak megfelelően végezték el, így probléma esetén sem történhet áramütés, vagy egyéb gond. Nagyon fontos a megfelelő érintésvédelem, hiszen a fémtestű villamosberendezéseknél a testzárlatra nem utal semmi előjel, így végzetes kimenetelű lehet a probléma.

Érintésvédelem típusai

0 ÉV osztály

Az üzemi szigetellésen múlik, hogy egy elektromos eszköz rendelkezik-e áramütés elleni védelemmel vagy sem. Védővezető csatlakoztatására semmi nincs létrehozva, üzemi szigetelés meghibásodása után a közegre van bízva az erősáramú áramütés és az áramütés elleni védelem. Ilyen a környezet elkülönítése.

Vezetékes érintésvédelem - I. ÉV osztály

Földelést (védővezetőt) tartalmaz a villamos hálózat, amit villásdugóval, vagy közvetlenül összekötünk az elektromos berendezésünk fém borításával. Az érintésvédelmi berendezés működésbe lép, ha a testzárlat létrejöttekor hiba áram folyik a védővezetőn.

Védőelválasztás - II. ÉV osztály

Védőleválasztással csak egy készüléket láthatunk el transzformátoron keresztül, ez a leválasztott hálózat a földhöz képest nem okoz áramütést.

Kettős szigetelés - II. ÉV osztály

Ez az a szigetelés, ami a villamos gép szigetelésén kívül további biztonságot ad.

Törpefeszültség - III. ÉV osztály

Ez az, az érintésvédelmi eljárásmód, ahol a feszültséget lecsökkentjük, 12V, 25V és 50V méretűre. Minél kisebb a feszültség, annál nagyobb a biztonság.

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot az új erősáramú és villamos berendezések kivitelezése után, de az üzembehelyezés elött kell elvégezni. Így ellenőrizhető, hogy a beépítésre került villamos védelmi eszközök az előírásoknak megfelelően működnek-e. Ezeket az ellenőrzéseket a szabályzatban meghatározott időközönként meg kell ismételni. Munkavédelmi ellenőrzések alkalmával kérhetik az érintésvédelmi jegyzőkönyvet. Ha ez nincs meg, kötelezik az üzembentartót annak pótlására. Ha egy ellenőrzéskor Ön nem tudja felmutatni az érintésvédelmi jegyzőkönyvet, kérje meg az ellenőrt, hogy pótolhassa a jegyzőkönyv és ne kelljen bírságot fizetnie. Azonnal végeztesse el az érintésvédelmi vizsgálatot és rövid határidővel kezébe adjuk az érintésvédelmi jegyzőkönyvét.

Miért van szükség érintésvédelemre?

Az elektromos árammal működő szerkezetek, ha hibásak, érintéssel is rázhatnak. Aktív és passzív érintésvédelmi eljárásokkal meggátolhatjuk, hogy az elektromos berendezések feszültség alatti részeinek véletlen érintése ne okozzon súlyos balesetet.

Néhány alapvető szabály, amit érdemes betartani:
 • Ha lehet, csak földelt aljzatot használjunk, ez kiemelten fontos, ha a készülék teste fémből van.
 • Ha villamos eszközünk sérült, törött dobjuk ki, ne használjuk.
 • Hosszabbító használatánál figyeljünk arra, hogy három eres legyen.
 • Ne használjuk a készülékünket, ha a vezetéke sérült, látjuk a vezető ereket, ilyenkor érdemes a vezetéket kicseréltetni. A szigetelőszalag nem megoldás, ne tekerjük vele körbe a hibás vezetéket.

Villamos készülékek érintésvédelmi felülvizsgálata

Munkahelyeken az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot jogszabály írja elő. Ezt a vizsgálatot a munkaadónak kell elvégeztetnie, mert ha nem teszi, veszélyezteti a dolgozók biztonságát. Erről minősítő irattal kell rendelkeznie a munkáltatónak. A felülvizsgálónak megszabják a felülvizsgálat határát, azt, hogy mit és meddig vizsgáljanak. Ez a határ általában az elosztóktól a használt villamos berendezésekig tart. Minden, az épületben lévő villamos berendezésről minősítést ír ilyenkor a felülvizsgáló. Az érintésvédelmi minősítő iratnak rendelkeznie kell mérési jegyzőkönyvvel. Ez tartalmazza, a megvizsgált villamos berendezéseket és a mérési pontokat. Ha csak végponti áramköröket vizsgálata a felülvizsgáló, akkor nem lesz más felsorolás a jegyzőkönyvben csak a lámpatestek, dugaszoló aljzatok és az elosztók. Ekkor új vizsgálatot kell kérni, hogy a dugaszoló aljzatokba csatlakozó villamos készülékek is átessenek egy érintésvédelmi felülvizsgálaton.

Érintésvédelmi felülvizsgálat bérleményekben

Azokban a műhelyekben gyárakban, amik nem saját tulajdonok, hanem bérlők használnak csak a véglegesített villamos berendezések érintésvédelmi ellenőrzése folyik. Ezek a berendezések a lámpatestek, az elosztók, a főelosztók és a falba helyezett dugaszolóaljzatok. Minden olyan villamosberendezés, ami az épülethez tartozik. A bérlő a saját használatú villamos berendezéseit, mint a saját gépeit, számítógépeit, töltőit, nyomtatóit, lámpáit, a konyhai eszközeit és egyéb villamos berendezési eszközeit magának kell felülvizsgáltatnia. Ezekért a villamos berendezésekből adódó károkért és meghibásodásokért a bérlemény tulajdonosa nem tud felelőséget vállalni. A készülékek érintésvédelmi minősítő iratai csak akkor érvényesek, ha tartozik hozzájuk az épületről is egy érintésvédelmi jegyzőkönyv. Ha a bérlő és a tulajdonos úgy egyezik meg, hogy minden vizsgálatot a bérlő végeztet el, akkor teljes érintésvédelmi felülvizsgálatot kell kérnie a bérlőnek, ami tartalmazza az épület és a benne használatos villamos készülékek érintésvédelmi iratait.